Museum of Archaeology of Álava in Vitoria | Francisco Mangado

Location: Vitoria, Álava, Spain.

Total Area: 5,000m2 (55,000 sq.ft.)

1st Prize Projects Competition

The basic form of the building is determined by its context and the continuity, both in terms of concept and program, which it establishes with the adjoining Palace of Bendaña, currently the Naipes Fournier Museum.

In the permanent exhibition halls, all horizontal surfaces, floors and ceilings, are very dark. The wood floor (almost black) and the continuous ceiling (also black) form a closed and dark ‘box’ or chest delimited by the facade walls clad externally in a folded skin of bronze sheet, with pieces that are superposed or stepped depending on the lighting needs.

But these dark spaces are traversed by white glazed prisms – round which the exhibition of pieces is organized – that shall draw light in from the roof at daytime, coming from an internal illumination in the darkness. These prisms shall be inlaid with graphics and information to describe the items, but beyond this pedagogical task, their light will speak of the adventure of interpretation, the metaphor that makes reference to light in a dark space,to the hope of being able to interpret aspects from our past.

Towards the interior of the plot, the access courtyard is configured by more transparent boundaries: it is the bronzed skin that opens up with constant rhythm allowing space to signal visitors into the exhibition areas. ....more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...